8ndeimmsjub2af Henning Andersen formand for IMMS, Dansk afdeling

I år kan IMMS Danmark jo fejre 35-års fødselsdag, og vore venner i 8. Regiments Musikkorps kan også fejre fødselsdag (30 år – red.). Det var derfor med særlig spænding at jeg tog afsted til koncerten med musikkorpset på Kastellet den 17. august 2016.

Jeg havde nemlig smugkikket i programmet til koncerten, og havde bemærket en uropførelse af en ny march af Ahrensburg: ’Hilsen til Regimentsmusikken’. Marchen er tilegnet IMMS Dansk afdeling i anledning af foreningens ”halvrunde” fødselsdag.

Ud over dette nummer indeholdt programmet flere andre spænende stykker, hvoraf kan nævnes ’Sardarernes Festindtog’ (Ippolitov-Ivanov), ’I Dovregubbens Hal’ (Grieg), ’Balletmusik fra ‘Elverhøj’ (Kuhlau). Derudover – som sædvanligt – et par gedigne marcher.

Musikkorpset var under ledelse af musikløjtnant David M.A.P. Palmquist, der har overtåget ledelsen af musikkorpset for ikke så længe siden. Musikløjtnanten er også musikdirigent for Den kongelige Livgades Musikkorps. Det er vist lidt af et scoop for 8. Regiments Musikkorps, at have fået Palmquist som dirigent. Standarden var høj under den tidligere dirigent, Henrik Madsen, men det synes som om, at Palmquist har formået at give den et endnu et nyk opad. David M.A.P. Palmquist minder mig i statur og fremtræden om salig H.C. Lumbye, hvilket bestemt er et plus for en musikløjtnant og leder af et musikkorps, der skal forestille at komme fra en tid, inden verden gik af lave.

Jeg lytter ikke til musikkorpset som en professionel (jeg kan ikke en gang læse noder), men som en almindelig musikforbruger. Og jeg blev ikke skuffet og nød i fulde drag koncerten på den smukke kirkeplads i Kastellet. Jeg vil tro, at numre som ’Sardarenes Festindtog’ og ’I Dovregruppens Hal’ er musikalske udfordringer for et musikkorps med så forholdsvis beskeden besætning som 8. Regiments Musikkorps. Efter min vurdering løste korpset opgaven overordentlig flot.

De ”sædvanlige” marcher og polkaer, som hører sig til ved en koncert med et regiments-musikkorps fra dengang, behersker korpset efterhånden til perfektion, og jeg vil ikke her gå ind i en anmeldelse af de enkelte numre. Bortset fra ét:

Programmets nr. 5: ’Hilsen til Regimentsmusikken’ af Ahrensburg. Marchen er tilegnet IMMS, Dansk afdeling. Det musikløjtnanten intonerede, var en march af den gamle skole: Indledningssignal IMMS Danmarks nykomponerede kendingssignal, herefter en melodiøs, taktfast, munter march med fragmenter af gamle danske sange: ’Dengang jeg drog afsted’ og ’Danmark dejligst Vang og Vænge’. Sådan skal en god, gedigen dansk march skæres.

Og hvem er så ’Ahrensburg’? Jo, det er såmænd ingen ringere end IMMS Dansk afdelings nestor og uundværlige redaktør af vores tidsskrift Reveille, Mogens Gaardbo, der i komponistsammenhæng bruger sit mellemnavn Ahrensburg. Mogens har tidligere vist sine komponist-evner ved fornyligt at have komponeret en anden march, nemlig “Stabstambouren”, som er tilegnet forsvarets stabstambourer.

Efter koncerten var der fælles sammenkomst mellem musikkorpset og repræsentanter for IMMS Danmark. Der var Kastellets kommandantskab, der var vært og havde sørget for mad og drikke. Jeg fik under sammenkomsten lejlighed til på bestyrelsens vegne at takke Mogens for hans gave til IMMS Danmark.

Vi kan kun håbe på, at der kommer flere marcher fra Ahrensburgs pen – således at Ahrensburg måske kan blive den danske Blankenburg!